Categories
blog

Pro ně to byly fazole, které byly absolutně zakázané.

Pro ně to byly fazole, které byly absolutně zakázané.

Historie a čistota

Kahn se noří do historie vegetariánství a veganství. Hodně z toho je spojeno s ideály čistoty. Půsty a dietní zákazy, rituály související s jídlem a očistné rituály byly prominentní ve většině náboženství. Pythagorovi následovníci mohli jíst maso, ale ne kostní dřeň, protože věřili, že to skrývá zprávy od bohů. Pro ně to byly fazole, které byly absolutně zakázané. Jdi zjistit!

V některých kulturách byla konkrétní zvířata a potraviny obdařeny zvláštními významy. Skupinová soudržnost byla podporována, když lovci distribuovali maso ostatním v jejich kmeni. Společná jídla mají v dnešním světě důležitou společenskou funkci, od rodinných večeří až po svatební oslavy a hostiny na Den díkůvzdání. Naše dietní volby a zvyky jsou více řízeny emocemi než fakty.

Potravinová etika

Jak lidská historie postupovala, kruh soucitu se rozšířil o zvířata. Myslím, že je fér říci, že většina veganů a vegetariánů si zvolila svou cestu hlavně proto, že je odpuzuje představa zabíjení zvířat. Ale [Kahn navrhuje, že] by možná měli zpytovat své svědomí blíže.

Copak si neuvědomují, že jedí zvířata v mnoha rostlinných potravinách? FDA povoluje 60 úlomků hmyzu na 100 gramů tyčinky; 225 částí hmyzu a 4,5 chlupů nebo exkrementů hlodavců na 100 g těstovin; 10 celých hmyzích a 35 muších vajec na 8 uncí rozinek.

Aby byli důslední, možná by se vegani měli zdráhat zabíjet rostliny. [Jak uvádí Kahn] nový výzkum naznačuje, že rostliny mají určitý stupeň povědomí, mění své chování v reakci na podmínky prostředí, komunikují s jinými rostlinami pomocí chemických signálů a [někteří výzkumníci dokonce navrhli, že] mohou vnímat bolest. [Jsou to zajímavá zjištění, ale nevidím důvod se domnívat, že rostliny mohou trpět.]

Kahn říká:

Náš výběr potravin zahrnuje etiku, o tom není pochyb, ale snažit se vnutit všem lidem jediný morální kodex stravování je hluboce neetické. Při dodržování dobře naplánované veganské stravy utrpí neznámé procento z nás, naše zdraví a kvalita života. Soucit, který leží v srdci etického veganství, se jistě vztahuje i na lidská zvířata.

Obavy o životní prostředí

Obecně se uznává, že rostlinná strava je pro životní prostředí lepší. [Kahn naznačuje, že] to nemusí být pravda.

I když zavrhnete pojídání zvířat, zabíjíte zvířata v zastoupení při každém jídle. Vezměme si polní myši, bažanty, hady a něžné mladé králíky – všechny ty nevinné divoké bytosti nakrájené na kostičky a naporcované frézou, která připravuje půdu pro vaše oblíbená zrna.

Pokud bychom postupně přešli pouze k větším savcům, kteří se živili potravou, … a chovali je na jejich přirozené stravě ze 100% trávy pomocí modelu bez orby, pastviny-krmení, mohlo by to znamenat méně zabitých zvířat (domácích i volně žijících) než ve všech -veganský model. Pojďme se na tento zajímavý nápad podívat blíže.” [pokračuje v předkládání věrohodného argumentu] [Poznámka: Toto jsem nezkoumal a nebudu si troufat na osobní názor.]

Zastává se etických lovců, udržitelného zemědělství, zrušení továrních farem a laskavosti ke zvířatům, která budeme jíst.

Woo zasahuje

Pokud jde o veganství, Kahnovy informace jsou založené na důkazech a jsou spolehlivé a její úvahy jsou věrohodné; ale bohužel, když se obrátí na jiné předměty, jde mimo koleje. Její obavy z GMO, glyfosátu, cukru, fruktózy, pšenice, „zánětlivých“ potravin a krmení z láhve jsou alarmující a nejsou založeny na rigorózní vědě. Cituje nespolehlivé zdroje, jako je ájurvédský lékař a Weston Price. Poradí se s praktikem TCM. Její kritika statinových léků je zavádějící. Věří v superpotraviny a bioidentické hormony. Mluví o vyčerpání nadledvin a přemnožení kvasinek.

Konzultuje s přírodním lékařem nutriční poradenství a dostává homeopatické léky. Myslí si, že řízené zobrazování má prokázané výhody; tam nejsou. Cituje studii, kde byly k léčbě PTSD u vojáků použity řízené zobrazování a terapeutický dotek (!). Konzultuje lékařské intuitivní. Uvědomují si, že by měla zvýšit příjem tuků a bílkovin, ale ona se odmítá řídit touto radou, dokud ji nezopakuje doktorka Diane Schwarzbein, o které se domnívá, že má znalosti o výživě. Věří, že akupunktura byla účinná při obnovení nepřítomné menstruace její dcery. Věří v metabolické typizační testy a diety založené na metabolickém typu. Zdůrazňuje bioindividualitu (tj. jste tak jedineční, že se vás studie netýkají). Myslí si, že všechny buňky těla jsou vědomé a vy se můžete spolehnout na moudrost těla, která vám řekne, jaké potraviny vaše tělo jedinečně vyžaduje.

Skutečný problém

Co jsem v tak útlém mladém věku opravdu nemohl snést, byla biologická pravda o naší pozemské existenci. Každý tvor je potravou pro ostatní, včetně mě, včetně vás… veganský argument je ve skutečnosti hlubokým popřením přírody. Jsme zvířata. A naše živobytí, umírání a vyživování jsou zcela propletené s jinými zvířaty.

Nyní přijímá svou účast v tomto přirozeném cyklu s vědomým a uctivým přístupem.

Závěr

Ideologie může být přesvědčivá, ale tvrdá realita často zničí přitažlivou myšlenku. Lidé mohou zemřít na fanatické dietní přesvědčení.

Co moje vlastní cesta naučila komicky naivního, i když upřímného mladíka, který toužil po tělesném poznání a hladověl po odstranění veškerého utrpení zvířat? Jeho tvrdá pravda byla tato: velmi skutečná nebezpečí rigidní ideologie, zrozené z mysli a emocí, která není v souladu s biologickou realitou těla. Jakkoli jsem toužil ctít a respektovat své zvířecí bratry tím, že je nebudu jíst, pozemská realita je taková, že přesně to musím udělat.

Přál bych si, abych mohl doporučit tuto knihu pro její vtipný, poutavý lidský příběh a její ostrou analýzu stravy založené pouze na rostlinách, ale pozdější kapitoly jsou kontaminovány přesvědčeními, které se nezakládají na vědeckých důkazech. Moc špatné! [Je to vynikající spisovatelka a mohla by to být vynikající kniha, kdyby požádala vědecky podložené recenzenty, aby během procesu editace kritizovali ta hloupější témata.] Souhlasím s autorem, že důkazy o přínosech pro zdraví a životní prostředí etické a evoluční argumenty jsou nedostatečné k ospravedlnění pouze rostlinné stravy [pro celou populaci. Ti, kteří si z jakýchkoli důvodů vyberou pouze rostlinnou stravu, v ní mohou prosperovat, ale pouze pokud budou opatrní, aby zajistili dobrou výživu.]

Autor

Harriet Hallová

Harriet Hall, MD také známá jako SkepDoc, je rodinná lékařka v důchodu, která píše o pseudovědě a pochybných lékařských praktikách. Získala bakalářský a doktorský titul na Washingtonské univerzitě, absolvovala stáž u letectva (druhá žena, která tak učinila) a byla první absolventkou rodinného cvičného pobytu letectva na letecké základně Eglin. Během dlouhé kariéry lékařky letectva zastávala různé pozice od leteckého chirurga po DBMS (ředitelka základních lékařských služeb) a dělala vše kanabialica podvod od porodu dětí až po převzetí řízení B-52. Odešla v hodnosti plukovníka. V roce 2008 vydala své paměti, Ženy nemají létat.

Byl to chevrotain. (Josh More, Flickr)

Během obzvláště těžké směny na začátku své kariéry jsem strávil větší část dvou hodin u lůžka s rodinou pacienta a diskutoval jsem o nečekaném objevu velkého nádoru v mozku jejich dítěte. Důsledky nálezu byly vážné a rodina byla pochopitelně zdrcena. Byl jsem jen pár let mimo rezidenci a bylo to poprvé, co jsem si sám stanovil diagnózu, která mi změnila život, a byla to zdaleka ta nejtěžší zpráva, jakou jsem kdy musel sdělit rodině. Netřeba dodávat, že to byl zážitek, na který nikdy nezapomenu a který od té doby ovlivnil můj přístup k medicíně.

Diagnóza byla pro všechny překvapením. Samozřejmě byly červené vlajky, které náležitě vedly k objednání magnetické rezonance, ale opravdu jsem nečekal, že by se něco našlo. Nebylo to založeno na strachu ze soudního sporu nebo nepohodlí z nejistoty, vlivů, které až příliš často diktují lékařskou praxi, přičemž to druhé je podstatně větší problém (podle mého názoru). Bylo toho dost na podporu zahájení encefalické expedice, ale nic tak do očí bijícího, aby to skutečně vyvolalo mé podezření. Moje ostraha byla dole a moje emocionální reakce na situaci byla intenzivní. Později, když byla péče o pacienta převedena na službu dětské onkologie, převzala má introspektivní povaha.

Zvuk blížících se úderů kopyt

Na lékařské fakultě existuje staré pořekadlo často předávané studentům zkušenými lékaři, které slouží k omezení příliš široké diferenciální diagnózy, zvláště když zahrnuje stále méně pravděpodobné etiologie. Když člověk zaslechne zvuk blížícího se úderu kopyt, nezkušení studenti jsou upozorněni, měli bychom očekávat, že uvidí spíše koně než zebry. Svět medicíny jen zřídka napodobuje epizodu House, M.D.

Koně, i když někdy vážní a dokonce smrtelní, jsou běžnými stavy, které mnohem pravděpodobněji způsobí pacientovi symptomy než nějaká vzácná a exotická entita. Většina horeček jsou spíše benigní a spontánně se vyvíjející virové infekce než například ebola. Většina bolestí hlavy jsou tenzní bolesti hlavy a ne neurocysticerkóza. Koně tak dávají největší smysl v nastavení blížících se úderů kopyt. To, co je považováno za koně nebo zebru, se však může změnit v závislosti na populaci nebo lokalitě vašeho pacienta. Measles je v některých oblastech světa kůň, ale ve Spojených státech je to zcela jistě zebra…zatím. Ale lebka nebohého dítěte v mé anekdotě obsahovala zebru, zhruba 7 cm x 6 cm uhnízděnou v levé hemisféře jejího mozku.

Bod divergence

Když se lékař z takového emocionálního setkání vynoří, zejména když dojde ke špatnému výsledku, o kterém se domnívají, že by mu bylo možné předejít nebo jej nějakým způsobem zlepšit jiným přístupem, stojí v potenciálním bodě rozdílu ve své časové ose. Způsob, jakým jsou události internalizovány, může mít za následek dalekosáhlé dominové efekty, které navždy změní způsob, jakým praktikují medicínu. Bohužel nejhorší způsob, jak tato setkání internalizovat, je ten, který je nejvíce pevně zapojen do lidského mozku.

Viděl jsem to v reálném čase u obyvatel. A pracoval jsem se zkušenými staršími pediatry, kteří po letech budou stále vyprávět příběh o tom, jak se vždy dostali k určitým situacím (vložte nějaký konkrétní test nebo léčbu) bez ohledu na to, co nám ukázaly důkazy. „To je umění medicíny,“ vyjadřují, aniž by si uvědomili, že obraz, který vytvořili, je spíše George Bush než Georges Seurat.

Navzdory své zaujatosti vůči zaujatosti by bylo ode mě pošetilé popírat prostý a jednoduchý fakt, že v lékařské praxi naše předchozí zkušenosti určují naše budoucí rozhodnutí. Pro studenty medicíny a rezidenty je to jistě dostatečná příležitost poučit se z chyb při péči o nemocné pacienty. Toto je proces, který by nikdy neměl skončit, i když příležitostí je s rostoucími znalostmi a zkušenostmi doufejme méně.

Introspekce a asimilace

Náročnější cesta vyžaduje introspekci a vhodnou asimilaci emocionálně významného a neobvyklého jevu do vlastní praxe. Tato nově nabytá zkušenost pak může sloužit jako prostředek k výuce ostatních, ke zdůraznění historických červených vlajek a abnormálních nálezů fyzických vyšetření, které by měly vést k rozumnému testování, a ke zlepšení komunikace s pacienty a rodinami. To umožňuje růst jako lékaře a jako člověka spíše než regresi.

Jednodušší cestou by bylo snížit laťku pro objednání zobrazení hlavy u pacientů se známkami nebo symptomy, které by mohly souviset, i když nepravděpodobné, se závažnou patologií v mozku. Aby se v našem imaginárním stádu mohlo s kaštanem a palominem smísit ještě pár černobílých pruhů. A zdá se to intuitivní, vezmeme-li v úvahu hrozný dopad na pacientku a její rodinu v tomto případě. Ale konečným cílem této cesty je kladení většího důrazu na osobní zkušenost než na objektivní důkazy a je to nebezpečný směr.

Heuristika dostupnosti

Předchozí zkušenosti ovlivňují budoucí rozhodnutí. O tom není pochyb. Ale to může být v lékařské praxi dovedeno do extrému částečně kvůli tomu, co psychologové nazývají heuristika dostupnosti. Možná vám není znám pojem heuristika, ale tento jev jste zažili denně. Heuristika jsou jednoduchá pravidla, která nám umožňují rozhodovat se efektivněji tím, že se zaměříme na klíčové proměnné komplikovaného problému. Jednají tak, že ovlivňují naše rozhodnutí pod vědomým vědomím a z velké části fungují docela dobře. Ale protože mohou obětovat přesnost pro rychlost, mají někdy za následek kognitivní zkreslení.

Heuristika dostupnosti je specifickým příkladem, který lékaři často používají. Pokřivuje naše vnímání pravděpodobnosti diagnózy, protože máme tendenci klást větší důraz na to, co si lze snadno vybavit, a emocionálně nabité zážitky jsou obvykle ty, které si nejsnáze vybavíme. Po zbytek své kariéry, kdykoli budu pečovat o pacienta s prezentací vzdáleně podobnou té, která je zmíněna na začátku tohoto příspěvku, a i když indikace pro získání neurozobrazení nejsou přítomny, existuje slušná šance, že si budu myslet tohoto dítěte. Časem možná ztratím paměť na její tvář nebo na tváře jejích rodičů, ale myslím, že nikdy nezapomenu na ten prázdný pocit, který jsem cítil v žaludku.

Moje lidská přirozenost, vyvíjená stovkami tisíc let evoluce, může vyžadovat akci. Může se mě to pokusit oklamat, abych si myslel, že zebra ke mně cválá s větší pravděpodobností, než ve skutečnosti je. A naše lidská přirozenost je mocná síla. Klíčem k boji proti ní v situacích, jako je tato, je být vyzbrojen porozuměním tomu, jak se může dobré myšlení pokazit a jak je lidský mozek pevně napojen na unáhlené úsudky.

Autor

Clay Jones

Clay Jones, M.D. je pediatr a pravidelný přispěvatel do blogu Science-Based Medicine. Primárně se stará o zdravé novorozence a hospitalizované děti a na plný úvazek se věnuje vzdělávání dětských pacientů a studentů medicíny. Dr. Jones si poprvé uvědomil a začal se zajímat o vpád pseudovědy do své zvolené profese, když před deseti lety dokončil svou pediatrickou rezidenci ve Vanderbiltově dětské nemocnici. Od té doby zaměřil své úsilí na výuku aplikace kritického myšlení a vědeckého skepticismu v praxi dětského lékařství. Dr. Jones nemá žádné střety zájmů, které by mohl zveřejnit, a žádné vazby na farmaceutický průmysl. Na Twitteru ho najdete jako @SBMPediatrics a je spolupořadatelem The Prism Podcast s dalším přispěvatelem SBM Grantem Ritcheym.

Legislativní alchymie

Prostřednictvím kouzla Legislativní alchymie američtí naturopati znovu hledají legitimizaci svých šarlatánských praktik prostřednictvím licencování a zákonů o rozšíření praxe podaných ve státních zákonodárných sborech, z nichž více než polovina nyní zasedá.