Categories
blog

Pe parcursul a trei luni, ea a început să se deterioreze.”

Pe parcursul a trei luni, ea a început să se deterioreze.”

Este un fondator și  președintele Societății pentru Medicină bazată pe știință unde scrie pe blog sub numele de sbmsdictator.

Acesta este titlul original al poveștii Gardasil, incompetentă din punct de vedere științific și care provoacă frică a lui Toronto Star. Ulterior a fost schimbată în „Familiile caută mai multă transparență cu privire la vaccinul HPV”.

Îmi amintesc bine, pentru că câțiva dintre cititorii mei mi l-au transmis la scurt timp după ce a apărut pe site-ul Toronto Star: Un titlu atrăgător care proclamă „partea întunecată a unui medicament minune”, acel „medicament minune” fiind Gardasil, unul a două vaccinuri împotriva virusului papiloma uman (HPV) concepute pentru a preveni cancerul de col uterin prin prevenirea infecției cu virusul HPV. Legenda poveștii a răsunat:

Sute de mii de adolescente din Canada au luat în siguranță Gardasil, un vaccin dovedit că previne HPV. Dar o investigație Star a constatat că din 2008 cel puțin 60 de canadieni au suferit boli debilitante după inoculare. Pacienții și părinții spun că incidentele indică importanța dezvăluirii complete a riscurilor.

A existat chiar și un videoclip care ar fi fost chiar acasă pe o varietate de site-uri web antivaccină, cum ar fi Age of Autism, SafeMinds sau VaxTruth:

Într-adevăr, videoclipul de mai sus mi-a amintit mai mult decât orice altceva, de un segment din „documentarul” antivaccin care funcționează ca propagandă antivaccină, The Greater Good, care o înfățișează drept una dintre „victimele” vaccinului pe Gabi Swank https://produsrecenzie.top/, o fată a cărei poveste nu este spre deosebire de cea a lui Kaitlyn Armstrong, adolescenta profilată de Star. Ambele fete au avut o deteriorare a sănătății care pare să se fi produs la ceva timp după ce au primit Gardasil. Ambii își atribuie problemele de sănătate pe seama Gardasil. Nicio poveste nu a fost examinată măcar cu un pic de scepticism sau gândire critică. De fapt, o parte din motivul pentru care am recunoscut imediat cât de proastă era povestea Star derivă din experiența mea anterioară de a examina povești similare promovate de aripa deosebit de zgomotoasă a mișcării antivaccin care se concentrează asupra „răilor” percepute ale Gardasil. Este ceva ce ne așteptăm de la un film de propagandă antivaccină precum The Greater Good. Ne așteptăm mai bine de la jurnaliști de investigație precum David Bruser și Jesse McLean. Nu înțelegem.

Intenționam să scriu pe blog despre acest incident, deoarece povestea Star a fost o poveste îngrozitor de proastă din punct de vedere științific, dar, blogging-ul fiind ceea ce este, alte subiecte au intervenit și, dintr-un motiv oarecare, nu am revenit niciodată la acest subiect. Cu toate acestea, în ultimele 11 zile, criticile și răspunsurile inepte au continuat să se infiltreze, după cum veți vedea, implicând un editor neștiu care a atacat critici, un editor public care pur și simplu nu a „înțeles” și un ziar care a luat mult prea mult pentru a recunoaște că a dat peste cap epic și abia atunci după ce și-a slăbit criticii. Din fericire, o analiză excelentă din Los Angeles Times de Michael Hiltzik mi-a oferit un „în” pentru a face postarea pe care mi-am dorit să o fac înainte. Modul în care Toronto Star a scris povestea este o lecție obiect despre cum să nu faci o poveste despre siguranța vaccinurilor și modul în care a răspuns la criticile rezonabile a fost o lecție și mai clară despre cum să nu faci față criticilor științifici.

Unde Steaua a greșit

În timp ce citeam reportajul Star și apoi urmăream videoclipul, am fost îngrozit de modul în care orice ziar de renume ar putea cădea în capcanele evidente în care David Bruser și Jesse McLean s-au împiedicat în mod orbește când cercetau povestea. Prima și cea mai mare greșeală a lor a fost să iau anecdote precum cea a lui Kaitlyn Armstrong:

În momentul în care Kaitlyn Armstrong a primit a treia și ultima injecție cu popularul vaccin anti-HPV Gardasil, durerea se răspândise prin corpul adolescentei Whitby, migrând de la spate la genunchi până la șolduri.

După prima ei doză, Natalie Kenzie din Londra a dezvoltat noduli de mărimea unui ou pe tălpile picioarelor, articulațiile i s-au umflat și membrele i-au zvâcnit incontrolabil.

Înainte de a primi vaccinurile, ambelor fete de 13 ani li s-a spus că vaccinul nu prezintă riscuri semnificative. Și în timp ce s-au străduit să afle ce i-a suferit și au început să creadă că Gardasil a jucat un rol, medicii le-au respins îngrijorările.

Și:

Kaitlyn Armstrong a spus că ea și colegii săi de clasa a opta au auzit despre Gardasil de la un consilier de orientare în timpul unei scurte sesiuni de informare susținută la școala ei din Whitby în septembrie sau octombrie 2009.

„Ea ne-a spus că ne va proteja de cancerul de col uterin, este o idee foarte bună să-l obținem. Ea o împingea. Ea nu a vorbit despre nicio complicație sau nimic din acele lucruri”, și-a amintit Armstrong, care acum are 17 ani și vrea să devină asistentă pediatrică. „Bunicul meu murise cu câteva luni înainte de cancer, așa că bineînțeles că eram chiar la bord.”

La acea vreme, Armstrong dansa 20 de ore pe săptămână, juca fotbal și alerga. După prima injecție cu Gardasil, a început durerea în spate. După a doua și a treia lovitură, s-a extins la alte articulații, genunchii și șoldurile. Amanda Dubreuil, care a predat-o pe Kaitlyn la studioul ei de dans Oshawa, își amintește ce s-a întâmplat apoi.

„A fost unul dintre cele mai triste lucruri pe care le-am văzut vreodată. Când am început să o predau, era atât de incredibil de puternică, una dintre cele mai înzestrate fete fizic pe care le-am văzut de ceva vreme. Pe parcursul a trei luni, ea a început să se deterioreze.”

Videoclipul îl prezintă pe Armstrong, o tânără articulată și atrăgătoare, care își spune povestea, care nu a putut să nu evoce simpatie pentru ea. Un lucru pe care ea spune că este deosebit de revelator este că „a durat câteva săptămâni după ce am primit vaccinul” pentru ca durerea să înceapă. Aceasta, desigur, este greșeala clasică în aceste povești de corelație confuză cu cauzalitate. Trebuia să am o inimă rece ca să nu fiu mișcat de povestea ei și am fost așa cum mă uitam. Iată o fată anterior vibrantă și energică, căreia îi plăcea să danseze și se pricepea la asta. Pe parcursul a câteva luni, această fată s-a trezit cu dureri cronice până la punctul în care nu a mai putut dansa. Descrierea ei despre cum la cursul de dans nu se mai putea încălzi și trebuia să stea în clasă uitându-se la prietenii ei dansând în timp ce ea nu putea este sfâșietoare. Acestea fiind spuse, povestea ei, așa cum este prezentată în Star, nu este o dovadă convingătoare că Gardasil a avut vreo legătură cu deteriorarea sănătății ei.

În cele din urmă, a fost diagnosticată cu fibromialgie, o tulburare de durere cronică despre care se crede că se datorează unor anomalii în modul în care semnalele durerii sunt procesate în sistemul nervos central. Este o afecțiune dificilă care a devenit recent acceptată ca diagnostic și tinde să fie un diagnostic de excludere. După cum am descris mai devreme, fibromialgia este, de asemenea, o afecțiune frustrantă, deoarece nu numai că este adesea diagnosticată greșit, dar simptomele sale deseori cresc și scad și este puțin înțeleasă. În orice caz, durerea care se dezvoltă pe parcursul mai multor luni nu este o prezentare atipică a acestei afecțiuni. Din nou, corelația nu este egală cu cauzalitate.

O căutare rapidă pe Google a numelui lui Kaitlyn Armstrong plus cuvântul „Gardasil” a dezvăluit destul de multe articole despre ea și problemele ei cu durerea cronică pe care le-a legat de vaccinul Gardasil. De exemplu, am găsit o declarație deosebit de grăitoare în acest articol:

Kaitlyn nu știa la acea vreme că suferința ei va fi mai târziu legată de vaccin.

Și cine și-a legat suferința de Gardasil? Ghiceste:

În cele din urmă, în martie 2012, un medic naturist a întrebat care este cel mai recent vaccin al lui Kaitlyn. Se pare, spune doamna Armstrong, că există o concentrație mare de aluminiu în vaccin, iar Kaitlyn este alergică la metale. Habar n-avea că acesta era un ingredient – ceva pe care îl caută mereu, deoarece este o alergie de lungă durată a lui Kaitlyn.

„Corpul meu nu a știut cum să facă față”, spune Kaitlyn, adăugând că testele medicale au confirmat concentrația mare de metal din sângele ei.

Mama ei a explicat, într-o prezentare la Consiliul școlar din districtul Durham, că corpul fiicei ei îi bloca capacitatea de a absorbi vitamina D și fier, iar ficatul și rinichii lui Kaitlyn lucrau ore suplimentare pentru a-și scăpa corpul de metale.

Kaitlyn este acum la detoxifiere, cu programări săptămânale la o clinică privată din centrul orașului Toronto, unde primește vitamine prin intermediul unui IV. De asemenea, își curăță sângele pentru a îndepărta metalele.

Așadar, aici avem o poveste a unei fete care a dezvoltat dureri cronice încurcate și debilitante pe care medicii le-a fost greu să o diagnosticheze, din nou, o poveste foarte comună pentru pacienții cu fibromialgie. Apoi a ajuns la biroul unui naturopat și, pentru că naturistii sunt foarte frecvent antivaccin, acest naturist a întrebat despre – ați ghicit! – vaccinuri. Gardasil a apărut și, deși timpul dintre simptome și vaccin a fost de câteva săptămâni, s-a făcut legătura și s-a prescris un tratament de „detoxifiere”, complet cu ceea ce sună a șarlamănii care este terapia de chelare. Ne-am întrebat dacă diagnosticul lui Kaitlyn de niveluri ridicate de metale grele în sângele ei sa bazat pe un test de urină provocată pentru metale. Pun pariu că a fost. Da, într-adevăr, așa a fost, așa cum această descriere mai detaliată a poveștii lui Kaitlyn dezvăluie în mod clar oricui este familiarizat cu șarlamăniile care sunt provocate de testarea urinei pentru metale grele:

Treceți înainte până în februarie în timp ce așteptăm RMN-ul, un prieten sugerează un naturopat. În acest moment, ca părinte îngrijorat care se simte neajutorat, îmi dau seama de ce nu avem nimic de pierdut. Întâlnirea noastră cu medicul naturist ne luminează asupra ingredientelor vaccinului HPV. Nu știam că conține un adjuvant de aluminiu. Mi s-a făcut rău la stomac auzind această informație. Kaitlyn avea o alergie preexistentă la metale. Nu mi s-a spus niciodată care sunt ingredientele vaccinului și nici nu mi s-a spus amploarea persoanelor care nu ar trebui să-l primească. Trebuia să înceapă procesul de detoxifiere a corpului, despre care majoritatea oamenilor știu că este un proces foarte lung și lent.

Între timp, o asistentă prietenă de-a mea m-a informat despre un medic care practică medicina naturistă în centrul orașului Toronto, la aproximativ 45 de minute de casa noastră. Acest medic face o procedură numită chelare. Așa că în martie 2012 am început să-l vedem pe Dr. Jaconello și ea a început săptămânal tratamente cu vitamine push cu el. Am aflat că se crede că vaccinul a provocat un răspuns auto-imun în corpul ei, atacându-i articulațiile. Acest lucru explică ganglionii limfatici umflați, infecțiile cu drojdie, erupțiile cutanate și durerile articulare.

În mai 2012, a început chelarea prin injecții și IV. Pentru a pune totul în perspectivă, înainte de prima injecție, nivelul de aluminiu din urină era de 0,10 mg; La 6 ore după chelare a fost măsurat din nou și a ieșit 210 mg. Chelația a fost și este miracolul ei. Era programată pentru 10 tratamente, dar după doar 6 tratamente, aproape că a revenit la vechiul eu eu. Zâmbetul a revenit în ochii ei. A revenit să alerge și să joace fotbal la nivel competitiv. Încă are dureri la genunchi, spate și șolduri, dar este suportabilă. Înainte era întotdeauna un 9/10 sau un 10/10 astăzi este un 3 sau 4/10. Ea s-a întors în proporție de 85% la vechiul ei sine. Forța și agilitatea ei revin. Este foarte hotărâtă atât psihic, cât și fizic.

Da. Aceasta este înșelătoria „testării de urină provocate”. Desigur, dacă administrați un chelator nivelul diferitelor metale din urină va crește dramatic, chiar dacă există otrăvire cu metale. Asta fac agenții chelatori!

Aici este site-ul Dr. Paul Jaconello. Oferă o adevărată abundență de tratamente neștiințifice și pseudoștiințifice, inclusiv medicina ortomoleculară, terapia de chelare și alte forme de „detoxifiere”, peroxid de hidrogen intravenos, vitamina C intravenoasă, analiză minerală a părului, un „picurare antiviral” (care include acid clorhidric!), și „cocktailul” nutritiv intravenos al lui Myers. Mai rău, am zgâriat doar suprafața tratamentelor oferite acolo pe care le consider a fi șarlamători.

Îmi pare foarte rău pentru Kaitlyn Armstrong. Eu chiar da. Nu numai că a dezvoltat un sindrom de durere cronică la o vârstă la care ar trebui să se concentreze doar pe liceu și pe lecțiile de dans pe care în mod evident le iubește, dar acum a fost condusă în târgul de iepure a șarlamătului naturist. Mă bucur că se îmbunătățește, dar poți paria că aproape sigur nu are nimic de-a face cu nimic din ceea ce a făcut medicul naturist sau dr. Jaconello. Din nou, cursul fibromialgiei tinde să fie de ceară și scădere.

Nimic din acest context nu a fost menționat în articolul Star sau cum Kaitlyn și părinții ei au creat o pagină de Facebook pentru a „lupta împotriva sindromului PGS-post Gardasil”.

O altă poveste discutată în articol este cea a lui Annabelle Morin:

O fată de 14 ani din Quebec, Annabelle Morin, a murit la două săptămâni după ce a primit a doua injecție a vaccinului.

Era ora 19.30. în noaptea de 9 decembrie 2008, când mama ei, Linda, a găsit-o în cadă, cu capul sub apă și s-a întors într-o parte.

Paramedicii au ridicat cadavrul lui Annabelle pe o targă. „Am pus o pătură pe ea, spunând: „Va îngheța”,” și-a amintit Linda. „Nu știam că era deja moartă.”

Biroul legist din Quebec a spus că cauza morții a fost înecul, dar a mai spus că orice rol pe care l-ar fi jucat Gardasil ar trebui investigat în continuare.

Atunci:

Din casa ei din Laval, Que., Linda Morin, 55 de ani, și-a amintit noaptea în care fiica ei s-a înecat, când s-a întors acasă de la spital și a fost audiată de doi ofițeri de poliție. Ea nu avea, la momentul respectiv, o explicație.

Abia după câteva luni, când a citit un articol despre două tinere spaniole care bănuiau că Gardasil le-a cauzat spitalizările, Morin s-a gândit că ar putea avea un răspuns.

Ea a sunat la școala fiicei sale, a pus câteva întrebări, a luat câteva notițe și a construit o cronologie.

Annabelle a primit prima împușcătură cu Gardasil pe 9 octombrie 2008. Morin și-a amintit că pe 25 octombrie Annabelle „a ieșit din camera (ei) dezorientată, cu greu putea să meargă, nu putea vorbi. Ea mormăia.” Annabelle vărsase și ea și se plângea de o durere de cap urâtă. Morin și-a dus fiica la spital, unde o scanare a creierului nu a găsit nimic. Curând, Annabelle se simți mai bine.

Episodul a avut loc la 16 zile după prima injecție cu Gardasil.

Annabelle a primit a doua vaccinare pe 24 noiembrie. După aproximativ același interval de timp, 15 zile mai târziu, a murit.

Oricât de tragică este această poveste și oricât de mult simt pentru părinți, nu există dovezi bune în această poveste că Gardasil ar fi avut vreo legătură cu înecul tragic a lui Annabelle. Într-adevăr, povestea pentru corelare nici măcar nu este atât de puternică. Annabelle s-a simțit rău la două săptămâni după prima fotografie din serie, ceea ce nu este o corelație deosebit de puternică, mai ales având în vedere că s-a îmbunătățit rapid. Apoi, la două săptămâni după a doua împușcătură, ea a murit. Povestea nu este o dovadă deosebit de convingătoare de cauzalitate. De fapt, povestea lui Annabelle părea cunoscută; așa că am căutat ceva pe Google. A mai fost discutat în detaliu de cineva foarte apropiat și drag mie, dacă știi ce vreau să spun. Un lucru pe care îl știu acum este că Annabelle a avut o istorie de migrene, ceea ce ar fi putut explica cu ușurință primul ei incident de a se simți rău și dezorientată. Celălalt lucru pe care mi-l amintesc acum este că mama lui Annabelle s-a prins pe Gardasil drept cauza morții fiicei ei și îl dă în judecată pe Merck după ce se pare că a întâlnit unul dintre articolele online despre Gardasil ale lui Joe Mercola.